34_featured-events 34_checkmark 34_featured-events
Fragt 29,95 kr. - gratis ved 399 kr.

Kim Fupz Aakeson

Han skriver børnebøger til sig selv, elsker at læse højt, og ville skabe fred i verden, hvis han fik lov at være Gummi-Tarzanfor en dag. Mød forfatteren Kim Fupz Aakeson.

Af Sisse Tvegaard Andersen

Det allerbedste ved bøger er … at man aldrig rigtig ved hvad der gemmer sig, hvad der venter derinde på siderne. Jeg elsker at blive overrasket og fanget ind, at få sådan en gave, jeg ikke havde regnet med. De bøger, jeg fik læst højt som barn, var … Gyldendals Røde Klassikere. Min far læste højt for mig hver aften og det var IVANHOE, DEN SIDSTE MOHIKANER, JORDEN RUNDT I 80 DAGE ... historier, der intet havde med mit liv og Albertslund at gøre, men det var lige hvad jeg havde brug for der i typehuset på villavejen: Eventyr, rejser til tider og steder, hvor jeg aldrig havde været, den store verden og de store dramaer.

Den bedste bog, som jeg selv læste i min barndom, var … alle dem jeg selv kunne læse. Det var magisk, da det gik op for mig, at jeg rent faktisk selv kunne afkode bogstaverne, at jeg ikke længere behøvede at vente på en voksen, og jeg husker den glæde tydeligere, end hvad jeg læste, men jeg ved at jeg havde en hel del Kim-bøger stående, jeg havde også DE 5 og så læste jeg Tintin højt for min ven, Flemming, der var ordblind.

Mine børn elskede, når jeg læste højt fra … Astrid Lindgrens bøger. Hun har godt nok fyldt en del herhjemme, BRØDRENE LØVEHJERTE, RONJA RØVERDATTER, MIO, MIN MIO, Emil, Pippi, og så har vi delt alt af Ole Lund Kirkegaard. Jeg har også haft held med Mumitroldene og Peter Plys. Sjovt nok har jeg aldrig rigtig haft lyst til at læse mine egne bøger højt, måske fordi de hører arbejdslivet og skrivebordet til, hver bog til sin tid.

Når jeg læser højt, foregår det ofte … på skoler eller biblioteker. Min yngste datter er blevet 12 og kører gangsterrap og føler sig desværre for stor, cool og vellæsende til at høre mig læse godnathistorier. Det er faktisk lidt af en sorg, at det ikke længere er den del af livet, men godt andre forældre har børn, de hiver med til offentlige arrangementer, som jeg kan underholde. Men jeg har to døtre og papsøn, så der kommer vel børnebørn engang, de kan bare vente sig ...

Det var MAGISK, da jeg lærte at læse

Jeg griner altid, når jeg læser … Ole Lund Kirkegård. Jeg er for gammel til selv at have haft glæde af hans bøger som barn, så jeg mødte dem først som voksen. Jeg arbejdede i en børnehave, og der var højtlæsning et fast punkt efter frokost, og det kom bag på mig, at der fandtes historier, som både børnene og jeg syntes var sjove. Dengang havde jeg ingen tanker om selv at skrive, det kom flere år senere, men jeg tror godt, man kan ane slægtskabet i mange af mine bøger

Hvis jeg fik muligheden for at leve én dag som en karakter fra børnelitteraturen, ville jeg være … Ivan fra GUMMI-TARZAN den dag, alle hans ønsker går i opfyldelse, men jeg ville jo ikke spilde tiden med langspyt og fodbold eller køre på høj damecykel. Jeg ville sørge for world peace, udrydde corona, løse klimaudfordringerne og fixe et par irriterende realkreditlån, vi har kørende.

En børnebog, jeg ville ønske, jeg selv havde skrevet, er … MIO, MIN MIO (og mange andre, tro mig). Min kone læste den for vores datter for et par år siden, og jeg lå i soveværelset ved siden af og lyttede med og gyste og godtede mig, ridder Kato med stenhjertet, scenen i buldermørke, hvor Mio griber fat i den forkerte hånd, jeg røg lige tilbage til dengang vi sad i tæt ring omkring Knud, pædagogen, der læste den højt for os på fritidshjemmet.

Jeg finder inspiration til mine bøger, når … jeg sidder ved skrivebordet med min mac. Der sker sjældent noget, når jeg er andre steder, det er pudsigt så kedeligt, det kreative ser ud udefra, jeg står op, jeg laver madpakke til min yngste, drikker kaffe, læser avis og så går jeg på kontoret og kigger på det jeg har i gang, hiver i det, roder med det, ser om jeg kan drive det videre.

Det er fedt at skrive bøger til børn, fordi … jeg i ligeså høj grad skriver til mig selv. Da jeg startede med børnebøger var jeg så ung, at jeg ikke kendte et eneste barn, jeg havde ingen selv, mine venner var ligeså barnløse, så jeg havde kun min egen smag at læne mig op ad. Alt handlede om, hvad jeg selv syntes var sjovt eller sørgeligt eller spændende, og sådan er det den dag i dag, og det gør jo at arbejdet med at skrive stadig er sjovt, sørgeligt og spændende.

Kim anbefaler