34_featured-events 34_checkmark 34_featured-events
Fragt 29,95 kr. - gratis ved 399 kr.

Gør tandbørstning til en leg

Har du også et barn, der ikke er vild med at få børstet tænder? Her får du gode råd til at gøre tandbørstningen nemmere og sjovere. 

Af Sisse Tvegaard Andersen 

Start tidligt  
Det er en god idé at starte med at børste barnets gummer med en blød børste, allerede inden de første tænder dukker op. På den måde vænner dit barn sig til, at tandbørstningen er en del af den daglige rutine.  

En til dig og en til mig ... 
Lad gerne barnet have en ekstra tandbørste, som hun eller han kan have i hånden, mens I børster. Indimellem kan barnet også få lov til at selv at børste lidt, men husk, at du altid skal børste efter og sørge for, at alle tænder bliver børstet. 

Leg og rollespil  
Selv om det er noget, der skal gøres hver dag, kan man sagtens gøre tandbørstningen til en sjov og legende oplevelse. I kan for eksempel lege, at I er tandlæger, eller at du er på jagt efter Karius og Baktus, der har gemt sig mellem barnets tænder. I kan jo starte med at læse Thorbjørn Egners klassiker KARIUS OG BAKTUS om de to små fyre, der bor i Jens' mund og elsker wienerbrød. 

Syng en sang  
En måde at gøre tandbørstningen overskuelig for barnet er ved at have et fast ritual omkring den daglige tandbørstning. Det kan være, at I sidder et bestemt sted, at sætter et stopur på to minutter eller at I lytter til en bestemt sang, mens I børste tænder.

Det kunne for eksempel være sangen SMIL, som I finder i Gyldendalen-appen og herunder: 


Download sangteksten her >
HUSK ... Tænderne skal børstes morgen og aften, lige fra de første tænder dukker op. Børn kan først selv står for at børste tænderne, når de er omkring 12 år gamle.

Du kan sagtens bruge helt almindelig voksentandpasta til børn. Brug en mængde svarende til barnets lillefingernegl.