34_featured-events 34_checkmark 34_featured-events
Fragt 29,95 kr. - gratis ved 399 kr.

Sådan styrker du dit barns sprog

Sprog er vigtigt. Det giver os mulighed for at udtrykke os og kommunikere med andre. Børn, der har et stort ordforråd som små, vil også have lettere ved at lære at læse. Her får du gode råd til at hjælpe dit barn med at udvikle sit sprog.   

Af Sisse Tvegaard Andersen 

Når barnet er 0-1 år 

Undersøgelser viser, at børns sprogudvikling starter, allerede mens det stadig ligger i maven, så man kan faktisk ikke starte for tidligt med at tale til, synge for eller læse højt for sit barn. 
Når barnet er helt lille, kan du fortælle det, hvad du gør, når du pusler det, giver det tøj på eller lægger det til at sove – for eksempel ”Nu giver jeg dig sokker på fødderne” eller ”Så skal du have dyne på, og så går vi en tur i barnevognen”. 

Fra barnet er cirka 6 måneder gammelt, kan I kigge i pegebøger sammen. Fortæl, hvad I ser på siderne med enkle ord, og lad gerne barnet pludre med.  

Brug de rigtige ord i stedet for babysprog. 

Når barnet er 2-3 år 

Nu kan I læse billedbøger med lidt mere tekst. Peg på teksten, når I læser. Selv om barnet ikke kan læse, vil det forbinde teksten med det, I taler om.  

Læs gerne bøger med rim og remser, og syng sange med bevægelse eller fagter.  

Pas på med at rette barnets ord eller sætninger. Svar i stedet med det rigtige – hvis barnet siger ”dådde sove”, kan du svare ”Ja, dukken skal sove nu”. 

Når barnet er 4-5 år 

Leg med sproget – snak bagvendt eller find ord, der rimer eller starter med samme bogstav. 

Lad barnet digte med, når I læser bøger, og tal med det om, hvad der sker i historien. Måske har I en yndlingsbog, som barnet næsten kan udenad og derfor kan ”læse højt” for dig. 

Udvid barnets sætninger til længere sætninger ved at tilføje ord. Hvis I går i trafikken og dit barn siger ”Se, en lastbil”, kan du sige ”Ja, det er en stor, rød lastbil, der kører på vejen”.